DETAILED NOTES ON şEHIR MARKALAMA çALışMALARı

Detailed Notes on şehir markalama çalışmaları

Detailed Notes on şehir markalama çalışmaları

Blog Article

ÖZ Son yıllarda popüler hale gelen marka kent kavramı, şehir yöneticilerinin ve akademisyenlerin üzerine en fazla kafa yordukları konulardan birisidir. Marka kent olgusu şehirlerin yaşanabilir yer haline gelmesinin ve kent sakinlerinin refah düzeyinin artmasının en önemli sonuçlarından birisi olarak görülmektedir. Şehirlerin markalaşma sürecinde iletişim çalışmalarının önemi yadsınamaz. Bu iletişim faaliyetlerinden birisi de tanıtım çalışmalarıdır. Şehir yöneticileri (Valiler, Belediye Başkanları, Kaymakamlar), şehirlerini tanıtabilmek amacıyla birçAlright faaliyet gerçekleştirmektedirler. Bunlardan en önemlisi de tanıtım filmleridir. Hemen hemen her şehrin veya ilçenin en az bir tanıtım filmi bulunmakta ve bu tanıtım filmleri genel itibariyle şehirlerin tarihi, kültürel, doğal güzellikleri hakkında insanlara çeşitli enstantaneler sunmaktadır. Böylece şehirlerin marka kent imajına olumlu katkıda bulunmaya çalışmaktadırlar.

Bu aynı zamanda vergi geliri sağlayarak altyapı ve toplum hizmetlerine yeni yatırımlar yapılmasını mümkün kılar. Böylece sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlanır.

Balkan jeopolitiğinin stratejik boyutları kadar, soydaşlarımızın bu coğrafya içerisinde yaşam...; Makale Meritokrasinin Türkiye'nin Genel Güvenlik ve İstikrarına Etkisi Detay

Bir ürünün markalaşması nasıl ki öncelikle kuvvetli (kaliteli) bir ürün olmasına bağlıysa, bir şehrin de marka olabilmesi için kalitesinin yüksek olması gerekir. Bu ne demektir?

Tüm bu bilgilerin ışığında toparlayacak olursak, marka şehirler sahip oldukları vizyonun international ölçüde fark edilmesini ve benimsenmesini hedefler. Bunu yapmak için doğru pazarlara düzenli, planlı bir pazarlama iletişimi yaparlar.

Bir şehir sürdürülebilirliğe özen göstermezse, (örneğin doğanın korunmasını, kültürel çeşitliliğin desteklenmesini ve işletmelerin iyi çalışmasını sağlamazsa) o zaman olumlu bir itibarı olmayacak ve pazar konumunu güçlü bir şekilde koruyamayacaktır.

Teknik konuya gelecek olursak ise, şehrin bir SWOT analizinin yani şehrin güçlü ve zayıf yönleri ile şehrin değerlendirebileceği fileırsatları ve şehrin marka algısına zarar verebilecek tehditleri belirlemek iyi bir başlangıç noktası olacaktır. 

Yukarıda, bir şehrin markalaşması için yolları, meydanları, sokakları, çarşıları, gezilecek, görülecek tarihî ve turistik yerleri, güvenliği, temizliği, trafiği, halkının kültürel ve sosyal yapısı, ekonomik ve siyasal yapısı, yönetim şekli vs. tüm konularda kalite değerlerinin minimal four yıldız olması gerektiğini belirtmiştik. İşte bunlar marka iddiası olan şehirler için ölçümlenir ve tabii ki ölçümlenen şehirlere örneğin one yıl içinde gelen turist sayısı, read more gelen turistlerin o şehirde kaç gün kaldıkları, en fazla gezip gördükleri tarihî ve turistik yerlerin sayısı, buraları gezen insanların sayısı, o şehire gelen turistlerin o şehirde kaldıkları süre içinde harcadıkları para miktarı (getirdikleri, harcadıkları döviz), o şehre gelen turistlerin o şehire bir daha gelip gelmeme, görüp görmeme istekleri, başkalarına (eş, dost, arkadaş vs.

To browse Academia.edu and the broader World-wide-web a lot quicker plus more securely, please take a handful of seconds to upgrade your browser.

Bu ruh hali aynı zamanda insanlar arasında yenilenmiş bir bağ duygusu (sosyal sürdürülebilirlik) doğurmuştur.

Çalışmada değerlendirme şehir imajı kullanılmıştır. Veriler anket uygulaması ile elde edilmiş, SPSS methodında betimsel istatistiki olarak değerlendirilmiştir. Sonuçta görülmektedir ki Balıkesir şehrinin mahalle düzeyinde en beğenilen özelliği, ulaşım kolaylığıdır. Mahallelerin manzaralı olmaması beğenilmeyen özelliği olarak sıklıkla ifade edilmektedir. Şehrin en önemli problemi, çarşıda trafik park sorunu iken, küçük ve sakin oluşu şehrin en beğenilen özelliği olarak sıklıkla ifade edilmektedir.

Asya ile Avrupa arasındaki deniz ve karayollarının İstanbul‘da kesişmesi bu şehri doğal bir geçiş güzergahı haline getirmiştir. Bu özelliğinden dolayı binlerce yıl İstanbul önemli bir kültür ve ticaret merkezi olarak kalmıştır. İstanbul günümüzde de Dünyanın en büyük çekim merkezlerinden biri olmaya devam etmektedir.

Bu temel amaç doğrultusunda bir anket formu hazırlanmış ve hazırlanan anket formunu 183 Sandıklılının eksiksiz doldurması sağlanmıştır. Hedef kitleden elde edilen veriler frekans analizi ve varyans analizlerine tabi tutulmuştur. Analizler sonucunda Sandıklı'nın tanıtılmasında ve pazarlanmasında ilk önceliğin termal öğelere, daha sonra Sandıklı patatesi ve Yunus Emre'ye verilmesi gerektiği tespit edilmiştir. Katılımcıların demografik özelliklerine ve Sandıklı'da yaşayıp yaşamamalarına göre Sandıklı'yı algılamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Ayrıca örneklem çerçevesinde şehrin imajını olumlu geliştiren unsurlar ve olumsuz etkileyen unsurlar belirlenmiş ve önerilerde bulunulmuştur. Anahtar kelimeler: Marka Şehir, Şehir İmajı, Şehir Kimliği, Şehir Pazarlaması, Sandıklı GİRİŞ Ürün ve hizmetlerde olduğu gibi günümüzde şehirler de turistleri, yetenekli iş gücünü, yatırımcıları, fabrikaları, işletmeleri kendilerine çekebilmek, içinde yaşayanların sorunlarını anında çözümleyerek onları memnun edebilmek ve dışarıya göçleri engellemek için birbirleriyle kıyasıya rekabet içindedirler.Şehirlerin

Gunumuzde yasam kalitesinin artmasi ile birlikte marka olan urun ve hizmetler talep edilmektedir. Talebin artmasinin dogal sonucu olarak hemen hemen her alanda marka calismalari devam etmektedir. Marka calismalarinin yaninda tarihi ve dogal guzelliklerini, avantajlarini on plana cikarmaya calisan sehirler cazibe merkezi haline gelmeyi amaclamaktadir. Guclu bir marka olabilmek icin rekabet halinde olan sehirler bunu ancak guclu bir marka imaji ile saglayabileceklerdir.

Report this page